Informatie visualisatie.

Cijfers weergeven in beelden die in één oogopslag helder zijn. Altijd up-to-date en interactief.

Een informatie visualisatie maakt informatie (vaak cijfers) beschikbaar in de vorm van beeld. Informatie visualisaties zijn vaak interactief. Dat wil zeggen dat een lezer zelf rond kan klikken in de visualisatie, om bijvoorbeeld te filteren, om in te zoomen of om extra informatie in beeld te brengen. Een visualisatie waarbij verschillende soorten informatie op één scherm in beeld wordt gebracht, wordt vaak een dashboard genoemd.

Visualisaties zijn heel geschikt om veranderende informatie steeds op dezelfde manier in beeld te brengen. Bijvoorbeeld als het gaat om maandcijfers van de financiële administratie, om de ontwikkeling van een ledenbestand, of om het effect van marketing activiteiten te volgen.


Visualisaties zijn ook fantastisch om je data online te presenteren. Bijvoorbeeld als het gaat om onderzoeksresultaten die je met een breed publiek wil delen. Als interactieve bijlage bij een rapport.

Ik maak voor dit soort visualisaties graag gebruik van Tableau.
Tableau kan gekoppeld worden aan veel verschillende databronnen. Het dashboard wordt online gepubliceerd, maar haalt de gegevens vers op uit de databron. 


De databron blijft in je eigen beheer. Je hebt dus alle vrijheid om de data aan te passen. Het updaten van de informatie kan in sommige gevallen ook geautomatiseerd worden. Bijvoorbeeld als de cijfers uit een ander programma in de cloud komen (denk aan online boekhouden, ledenadministratie, webshops etc).


Een online visualisatie kun je afschermen voor alleen eigen gebruik of alleen toegang voor geautoriseerde personen. Maar je kunt een dashboard ook openbaar publiceren. Dat kan zelfs binnen een frame op je eigen website.

Ik pas de stijl van de visualisatie aan op de huisstijl van je organisatie of op de website waar het dashboard wordt gepubliceerd, zodat de visualisatie naadloos aansluit bij je andere publicaties.

Wanneer de onderliggende data veranderen, hoef je alleen de databron aan te passen. Je website wordt dan vanzelf ververst.

Voorbeeld cases